Fiktion

Nedan följer publiceringsdatum (om ett sådant finns) och ett kort utdrag ur texterna som är sorterade under rubriken fiktion. Den fullständiga texten kan du nå genom att välja texten i menyn eller i sidor här till höger.


Vid foten av Fuji (Aionprogrammet 1)

Tidigare publicerad år 1995 i Jules Verne Magasinet nr 472.

Johan Berg väcks ur sin nattsömn av ett videofonsamtal. Den som kontaktar honom är en person ur hans förflutna, någon som behöver hans hjälp. I en värld där Mammon för länge sedan tagit över de flesta aspekterna av människans liv tvingas Johan Berg, som är VD för ett säkerhetsbolag, in i en lojalitetskonflikt som får oanade konsekvenser.

”… Johan bröt förbindelsen och svor till. Han skulle inte kunna somna om. Istället steg han upp, tog på sin morgonrock, gick ut i köket och kokade kaffe och försökte hålla minnena på avstånd, minnen som rörde familjen Bander…”


Louise (Aionprogrammet 2)

Tidigare publicerad år 1995 i Jules Verne Magasinet nr 474.

Louise Wall som varit medlem i ett gäng samhällsomstörtande hackers och som nu avtjänar ett långt fängelsestraff blir erbjuden sin frihet och en stor summa pengar. Allt hon behöver göra är att utforma ett datavirus starkt nog att döda en särskild form av artificiell intelligens.

”Louise Wall befinner sig i en tung, tvåmotorig helikopter 200 meter över havet. Då och då sneglar hon ut genom kabinfönstret, och varje anblick av havet följs av ett nervöst fingrande på halskedjans smycke: en patron, 9 mm Parabellum, i vitt guld…”


Barock (Aionprogrammet 3)

Tidigare publicerad år 1996 i Jules Verne Magasinet nr 479.

Archimedes Gruel, mångmiljardär och ensling, får besked om att hans dagar är räknade. Tursamt nog erbjuder Kogitum AB honom evigt liv. Men det är något som inte stämmer…

”Archimedes Gruel satt i sin läderlappsfåtölj och såg Bettina Trotsig massera sina svällande bröst inför professor Glockenspiel, som i sin tur, glittrande av svettpärlor, försökte förklara för henne innebörden av dubbelslitsexperimentet och teorin om parallella världar. Gruel log. Han var imponerad av expertsystemens interaktion. Lät man dem samspela i ett avancerat program för virtuell verklighet uppträdde plötsligt reaktionsmönster som inte ingick i standardversionen. Glockenspiel styrdes av ett program för partikelfysik och kosmologi men omfamnade just nu Trotsig, som försökte vräka ner honom på stengolvet. Bettina Trotsigs förtjänster låg inom mer tillämpad fysik…”


Befruktningen

Tidigare publicerad år 2000 i Jules Verne Magasinet nr 499.

Peter Björk jagar medicinalväxter världen runt åt Banderkoncernen. Den här gången skickas han ut på ett uppdrag där han ska spåra en växt som sägs ge förlängt liv. Peter Björk har varit med om svåra uppdrag men aldrig något så mardrömslikt som detta.

”Peter Björk slår ytterligare några matta slag med djungelkniven mot den täta vegetationen. Smärtan i magen får honom att grimasera och vackla till. Tunku reagerar genom att ta ett steg åt sidan, rädd för att bli träffad av den vassa kniven. Datuk märker inget. Han har huggit sig fram före de andra och befinner sig inte i riskzonen. Han bara fortsätter att hugga sig fram, maskinlikt…”


Familjen

Kan endast läsas här på Skrivbordskonstruktioner.

Martin bor med sin mamma och sin mormor, en minst sagt dysfunktionell liten familj. Mammas nye pojkvän har med sig en present till honom i form av en trälåda. Inuti lådan ligger något som kommer att hemsöka Martin i samma ögonblick som ljusen släckts och alla vuxna gått till sängs.

”…Martin tryckte lådan mot bröstet med vänster arm och använde höger hand för att fälla upp locket. Gångjärnen gnisslade. En lukt av damm och vissna löv sipprade ut, och under ett ögonblick trodde Martin att han fått något levande, en ödla eller något slags reptil, för något hade sprattlat till när han gläntat på locket…”


Samurajen

Kan endast läsas här på Skrivbordskonstruktioner.

Obs! Den här berättelsen innehåller inga science-fictionelement eller övernaturliga inslag. Ett unikum i samlingen, alltså, och ett resultat av mitt intresse av den japanska kulturen, i alla fall dess våldsamma/mörka sida.

Ito Hideshi är en hetlevrad torped inom japanska maffian, yakuza, men när hans boss, oyabun, skickar honom att bevaka inspelningen av en barnporrfilm vaknar något inom honom som får honom att begå en handling som är obegriplig till och med för honom själv.

”…Två kostymklädda män i svarta solglasögon klev ur medan Mazdans baklucka gled upp. Männen, som troligen tillhörde bankkedjans säkerhetsavdelning, skyndade till bagageutrymmet och lyfte ur en man som var bunden med en vit tvättlina och släppte ner honom på asfalten intill Ito och Yoshi. Därefter slog de igen bakluckan, bugade återhållsamt mot Ito och Yoshi, klev in i Mazdan och körde därifrån…”


Närvaron

På Skrivbordskonstruktioner kan du hitta de första sex kapitlen ur romanen Närvaron som vid det här laget cirkulerar runt bland förlagen i jakt på ett hem. Närvaron är första delen i en trilogi, den så kallade Asarja-trilogin.

Närvaron kan dock läsas fristående.

Kriminalinspektör Magnus Bengtsson har en speciell gåva, som gått i arv i hans släkt. Den kallas för ”Närvaron” och ger honom förmågan att komma åt andra människors minnen. Ett utmärkt hjälpmedel vid brottsutredningar. Men var kommer förmågan ifrån? Varför har hans förfäder varit så måna om att stämpla den som något sprunget ur ondskan? Och finns det andra som bär på liknande förmågor?

När Magnus dras in i jakten på en seriemördare ställs frågorna på sin spets.

OBS! Texten innehåller våldsskildringar som kan verka stötande.