Fakta

Nedan följer publiceringsdatum och ett kort utdrag ur artiklarna som är sorterade under rubriken fakta. Den fullständiga texten kan du nå genom att välja texten i menyn eller i sidor här till höger.


Thomas Harris – Skräckthrillerns Gustave Flaubert?

Artikeln publicerades i Dast Magazine nr 2 år 2001.

”I romanen ”Hannibal” bjuder Thomas Harris på ett fördjupat porträtt av thrillergenrens mest kända seriemördare och kannibal, dr Hannibal Lecter. Att intresset bland läsarna varit stort framgår av bokhandlarnas listor, och filmen som hade premiär i februari lär knappast ha ett negativt inflytande på försäljningssiffrorna…”


Kevin Mitnick – Superhackern i Hollywood

Artikeln publicerades i Dast Magazine nr 3 år 2002.

”För en tid sedan läste jag om superhackern Kevin Mitnick i ett lustigt sammanhang på Entertainment Weekly’s hemsida. Kevin Mitnick, villkorligt frigiven sedan januari 2000 efter ett femårigt fängelsestraff, hade fått en roll i en TV-serie, en agentserie vid namn Alias. Serien har slagit an i USA och snart lär väl också vi kunna beskåda ironin på TV…”


Chris Carter och Arkiv X

Artikeln publicerades i två delar i Dast Magazine nr 3 och 4 år 2003.

”Den 19 maj 2002 visades det allra sista avsnittet av Arkiv X på amerikansk TV.

Arkiv X var under sin glanstid något unikt och imponerande, en världssuccé som gav upphov till romaner, faktaböcker, serietidningar, musik, datorspel och en långfilm. Och Arkiv X’ upphovsman, Chris Carter, blev tack vare TV-seriens väldiga framgång hyllad och omtalad i termer som gränsar till geniförklaring…”


Gayle Lynds

Artikeln publicerades i Dast Magazine nr 4 år 2005.

”…Dessvärre dog Robert Ludlum den 12 mars 2001, och eftersom jag inte måste sitta i ett flygplan för att läsa en Ludlumbok kommer det en dag då jag läst allt han skrivit.

Till vem ska jag då vända mig? Vilken författare skulle kunna utgöra ett lämpligt surrogat?

Jag tror mig ha hittat svaret, och författaren ifråga är en författarinna. Hennes namn är Gayle Lynds…”


James Tiptree Jr

Artikeln publicerades i Dast Magazine nr 4 år 2007.

”Under slutet av sextiotalet började en författare vid namn James Tiptree Jr publicera sina science fiction-noveller i Analog och Galaxy och andra amerikanska science fiction-tidskrifter. Det var berättelser om möten med rymdvarelser och utomjordiska kulturer, om sökandet genom det likgiltiga universum efter en ny hemvärld, om förslavade utomjordingar som revolterar, om sex med utomjordingar som visar sig vara så givande att mänskligheten riskerar att dö ut. Tiptree tog sig an välbekanta sf-teman och skrev smarta, spännande och brutala historier. Historiernas grundton är pessimistisk, kryddad med svart humor och ironi…”