Jag och Medvetandet – Avslutande videokavalkad

Som avslutning på mitt ”Jag och Medvetandet”-tema följer här tre stycken videoföreläsningar, som jag fortfarande tycker är intressanta, trots att de i Internetsammanhang börjar bli riktigt gamla. Inte för att jag tror att någon med likartade intressen som jag kunnat missa dem, men här kommer de ändå. Intressanta länkarJag börjar med det lättillgängliga först: Dr Jill Bolte Taylor, som blivit känd genom sin bok My Stroke of Insight: A Brain Scientist’s Personal Journey (2008), där hon skildrar sin egen erfarenhet av en stroke i vänster hjärnhalva. Hon har gjort många framträdanden där hon på ett väldigt inlevelsefullt sätt berättar om denna bomb som slog ner i hennes liv. Åtta år av rehabilitering tog det innan hon blev fullt återställd. Hon har varit gäst hos Oprah och här i Sverige har vi fått se henne i nordens motsvarighet: Skavlan. Ett av de mest spridda framträdandena är hennes föredrag på TED (Technology, Entertainment, Design) och det är den videon jag länkar till nedan. Hennes skrämmande och rörande redogörelse ger också intressanta vinkar om de båda hjärnhalvornas olika talanger. Skillnaderna mellan höger och vänster hjärnhalva är också ett intressant och aktivt forskningsfält inom neurovetenskapen, som jag tänker återkomma till i framtiden.

Jill Bolte Taylors TED-föreläsning.

Video nummer två är kort och intensiv. Här berättar entreprenören och neurofysiologen Christopher deCharms om vad fMRI (funktionell magnetresonanskamera) kan åstadkomma och hur den kan bidra till omedelbar biofeedback, vilket i sin tur kan användas i olika behandlingsmetoder. Han är en av dem som försöker göra teknologin till stor business och har skapat ett företag Omneuron där de med denna teknik i centrum utvecklar behandlingsformer för smärtsyndrom, depressioner och missbruk.  Apropå business så har fMRI:n gjort intåg i rättssalarna ibland annat USA och det amerikanska företaget No Lie MRI ser framför sig hur denna teknologi kommer att ersätta lögndetektorn.

Christopher deCharms TED-föreläsning .

Själv hoppas jag att den här teknologin krymper, som all teknologi tycks göra, till att bli en liten hjälm att bära på huvudet istället för att, som nu, uppta ett helt rum och sluka massor av el. När dessa ”hjälmar” är ett faktum, då kan den mänskliga vardagsinteraktionen kartläggas i sitt sammanhang och det borde leda till intressanta slutsatser.

fMRI-hjälmen

Och till sist följer en föreläsning som Thomas Metzinger (se Jag och Medvetandet del 5) höll på Berkeley i Kalifornien i anslutning till hans mindre lättillgängliga storverk Being No One (2003). Föreläsningen är närmare en timme lång och ganska krävande för den som inte har någon direkt koll på terminologin, men den innehåller också lättillgängliga och roande/oroande anekdoter som säger en del om det organ som tolkar alla våra upplevelser. Videon blev tillgänglig för allmänheten under 2005, så den har några år på nacken.

Thomas Metzinger lägger ut texten på UC Berkeley.

Och därmed lämnar jag hjärnan därhän för ett tag (i dubbel bemärkelse, kanske) och går vidare till andra betydligt viktigare ämnen, så som H. P. Lovecraft och lite spridda betraktelser över zombies.

Hjärnan säger farväl...

Comments are closed.