Category Archives: spekulation

Jag och Medvetandet – Avslutande videokavalkad

Som avslutning på mitt ”Jag och Medvetandet”-tema följer här tre stycken videoföreläsningar, som jag fortfarande tycker är intressanta, trots att de i Internetsammanhang börjar bli riktigt gamla. Inte för att jag tror att någon med likartade intressen som jag kunnat missa dem, men här kommer de ändå. Intressanta länkarJag börjar med det lättillgängliga först: Dr Jill Bolte Taylor, som blivit känd genom sin bok My Stroke of Insight: A Brain Scientist’s Personal Journey (2008), där hon skildrar sin egen erfarenhet av en stroke i vänster hjärnhalva. Hon har gjort många framträdanden där hon på ett väldigt inlevelsefullt sätt berättar om denna bomb som slog ner i hennes liv. Åtta år av rehabilitering tog det innan hon blev fullt återställd. Hon har varit gäst hos Oprah och här i Sverige har vi fått se henne i nordens motsvarighet: Skavlan. Ett av de mest spridda framträdandena är hennes föredrag på TED (Technology, Entertainment, Design) och det är den videon jag länkar till nedan. Hennes skrämmande och rörande redogörelse ger också intressanta vinkar om de båda hjärnhalvornas olika talanger. Skillnaderna mellan höger och vänster hjärnhalva är också ett intressant och aktivt forskningsfält inom neurovetenskapen, som jag tänker återkomma till i framtiden.

Jill Bolte Taylors TED-föreläsning.

Video nummer två är kort och intensiv. Här berättar entreprenören och neurofysiologen Christopher deCharms om vad fMRI (funktionell magnetresonanskamera) kan åstadkomma och hur den kan bidra till omedelbar biofeedback, vilket i sin tur kan användas i olika behandlingsmetoder. Han är en av dem som försöker göra teknologin till stor business och har skapat ett företag Omneuron där de med denna teknik i centrum utvecklar behandlingsformer för smärtsyndrom, depressioner och missbruk.  Apropå business så har fMRI:n gjort intåg i rättssalarna ibland annat USA och det amerikanska företaget No Lie MRI ser framför sig hur denna teknologi kommer att ersätta lögndetektorn.

Christopher deCharms TED-föreläsning .

Själv hoppas jag att den här teknologin krymper, som all teknologi tycks göra, till att bli en liten hjälm att bära på huvudet istället för att, som nu, uppta ett helt rum och sluka massor av el. När dessa ”hjälmar” är ett faktum, då kan den mänskliga vardagsinteraktionen kartläggas i sitt sammanhang och det borde leda till intressanta slutsatser.

fMRI-hjälmen

Och till sist följer en föreläsning som Thomas Metzinger (se Jag och Medvetandet del 5) höll på Berkeley i Kalifornien i anslutning till hans mindre lättillgängliga storverk Being No One (2003). Föreläsningen är närmare en timme lång och ganska krävande för den som inte har någon direkt koll på terminologin, men den innehåller också lättillgängliga och roande/oroande anekdoter som säger en del om det organ som tolkar alla våra upplevelser. Videon blev tillgänglig för allmänheten under 2005, så den har några år på nacken.

Thomas Metzinger lägger ut texten på UC Berkeley.

Och därmed lämnar jag hjärnan därhän för ett tag (i dubbel bemärkelse, kanske) och går vidare till andra betydligt viktigare ämnen, så som H. P. Lovecraft och lite spridda betraktelser över zombies.

Hjärnan säger farväl...

Jag och Medvetandet del 6 – Framtidsperspektiv

Människosläktet står som alltid inför en rad mörka hot. Merparten av dem har vi som vanligt gett upphov till själva. Vi har fina diktaturer med kärnvapenprogram och hybris. Våra marknadsekonomier är oljeberoende och kommer att kollapsa när oljan tar slut. Brist på fosfor kommer att minska avkastningen från våra åkrar och den ständigt ökande befolkningen riskerar att svälta mer än den redan gör. Vårt dricksvatten blir alltmer mättat av de kemiska biprodukter vi avger med urinen efter att ha stoppat i oss allehanda läkemedel, och i kombination med ftalater från våra plastflaskor, plastnappar och matburkar blir vi snart en art bestående av sterila androgyner. Och hur är det med klimatet… egentligen?

The Best of Worlds

Listan kan göras lång och ovanstående exempel är bara några vi med jämna mellanrum påminns om genom massmedias megafoner.

Hur blir det när grunden för våra medvetanden är fullständigt kartlagd? Hur kommer det att påverka oss? Vilka manipulationer kommer att bli möjliga?

Hur länge dröjer det innan vi får ta del av följande i programmet Efterlyst:

(Programledaren träder in i bild efter dramatisk vinjett.)

– Ännu en högteknologisk skimningsliga är i farten i Malmö. Vi ska träffa Ulf Bångdryg, ett av offren i den senaste brottsvågen.

(Utomhusscen. En man i trettiofemårsåldern uppenbarar sig i halvbild, klädd i slitna märkesvaror, orakad och rufsig i håret och hålögd.)

– Ulf, vad var det som hände dig? Berätta.

– Jo, alltså, jag var på affärsresa nere i Malmö och bodde på ett billigare hotell där. Jag hade väl druckit en del med ett par kunder och sedan kom någon med en drink från hotellbaren och… Jag minns att jag tog mig till hotellrummet och föll ihop på sängen, men när jag vaknade kändes det som om jag haft huvudet inne i mikrovågsugnen. Det var alltså inte bakfyllan. Jag vet hur en bakfylla känns.

– När upptäckte du att något var fel?

– Jo, tre dagar senare, när jag var hemma i Stockholm, skulle jag betala en tidning i Pressbyrån med mitt MasterCard. Men kortet blev nobbat av kortläsaren. Då provade jag min arbetsgivares Visakort, men även det nekades. Tjejen i pressbyrån försäkrade att det inte var något fel på läsaren, och då började jag ana oråd. Hemma vid datorn kontrollerade jag min internetbank. Det visade sig att mina konton var länsade. De måste ha klonat mitt Digipass. De hade till och med sålt mina fonder.

– Men det var inte bara pengarna. De hade gjort mer skada än så. Inte sant?

(Bångdrygs haka skälver, han snyftar till.)

– Ja, det var mycket värre än så. Alla lösenord jag någonsin haft i mitt huvud hade de kommit åt. De hade tagit sig in i min dator, mitt trådlösa nätverk, min Facebook, alla mina Gmail-adresser och min mobiltelefon. Jag tycker om att filma mina vänsterprassel med mobiltelefonen när jag är ute på affärsresor. Sedan sparar jag filerna för att se på dem i ensamma stunder. Jag menar, det är ju naturligt, eller hur? Många gör så. Det är ju faktiskt så gott som inne att vara otrogen. Men tjuvarna kom åt mina videofiler och skickade dem vidare till min frus Gmail. Och hon är ju inte lika inne som jag, hon ser otrohet som… som något fult. Hon lämnade mig och tog barnen med sig. Tjuvarna visste hur de skulle förstöra mitt liv. De visste att min fru är lite gammeldags, för de hittade det i mitt… mitt huvud.

(Bångdryg bryter samman. Bilden tonar ut. Återvänder när han är mer samlad men dramatiskt rödgråten.)

– Hur ser ditt liv ut nu?

– Jag får inget från försäkringsbolaget, för de säger att jag har visat oaktsamhet. Och min arbetsgivare ansåg att jag var en vandrande säkerhetsrisk, så jobbet förlorade jag också. Huset stod skrivet på min fru, så någonstans att bo har jag inte heller. Min tillvaro består i att stå i kö för att få soppa hos Frälsningsarmén. Idag är det Minestronesoppa, tror jag…

(Tillbaka till studion. Programledaren vänder sig med djupt allvar till tittaren.)

– Bångdryg fick sitt medvetande skimmat. Tjuvarna fick därmed tillgång till allt som dolde sig i Bångdrygs hjärna. Den här nya brottsligheten ligger ett steg före polisen, så vi uppmanar alla tittare att vara vaksamma. Vaknar ni på morgonen med känslan av att ha haft huvudet i mikrovågsugnen, då kan ni ha blivit skimmade. Vänd er genast till polisens hemsida och gör en anmälan. Det enda sättet att skydda sig mot sådant här är, i nuläget, att köpa den nattmössa av aluminium som våra sponsorer säljer till reducerat pris till just våra tittare…

Okej, det lär nog dröja innan vi får se detta i Efterlyst, men som sf-läsare och skribent i genren är det inte särskilt svårt att föreställa sig mer eller mindre tokiga scenarier i en värld där hjärnan öppnats upp för all möjlig manipulation. Hjärnan är basen för vår personlighet, den rymmer våra minnen, vår självbild, vår identitet. Och om personligheten plötsligt går att förändra fundamentalt med teknikens och kemins hjälp, kommer vi att vilja utföra det? Med tanke på hur många som gladeligen springer iväg till kirurgen för att injicera, skära, klippa och lyfta i tron om att de blir vackrare och mer konkurrenskraftiga, varför skulle det bli annorlunda när det gäller att klippa och klistra med personligheten?

Är du blyg? Har du svårt för att ta för dig och nätverka bland framgångsrika människor? Kom till oss så ska vi trolla bort din självkritik. Köper du hela konceptet lägger vi som bonus in en dos falskhet som gör det möjligt för dig att slicka uppåt och sparka neråt. Vi kan lova dig framgång och rikedomar! Du kommer garanterat att röra dig bland företagspotentater och kändisar och vara helt övertygad om att de älskar dig. Kanske kan du rent av få vara med i TV!

I somliga fall kan det kanske minska det personliga lidandet:

Har du haft en hemsk barndom fylld av övergrepp? Låt oss plocka bort alla dessa hemska minnen och ersätta dem med en kärleksfylld tillvaro i ett harmoniskt hem. Du kommer att uppleva det som fullständigt äkta. Köp gärna till bonuspaketet där vi omplacerar dig i en fysisk och mentalt sund kontext, så försäkrar du dig mot framtida obehagliga minnen. Du kommer att bli lycklig och en väl fungerande samhällsmedborgare. Vi lovar!

Men är du då fortfarande du? Frågan är kanske inte ens relevant när den här utvecklingen nått sin höjdpunkt. Panta rei och allt det där, drivet till sin spets.

Med dagens teknik är det möjligt att skapa hybridrobotar av till exempel kackerlackor. Detta gör man genom att plantera in elektroder i deras minimala men funktionellt tillräckliga hjärnor. Sedan kan kackerlackorna styras med en handkontroll på samma sätt som en radiostyrd bil.

När blir det vår tur?

Vi vill gärna tro att vi har en fri vilja och kanske är det så. Men även om den fria viljan skulle vara inbillning, så vill vi väl i alla fall att det ska vara vår alldeles egna inbillning. Men med lite inplanterade minnen och/eller lite elektroder i skallen så utför vi kanske plötsligt någon annans vilja och troligtvis också utan att vi ens vet om det (vilket i och för sig leder till att illusionen av den fria viljan är orubbad). Någon liten ondskefull bov kan sitta och styra oss med sin handdator. När jag tänker efter är det kanske så redan…

Remote Controll

En sådan teknik skulle ju ge de fantastiska dokusåporna ännu en dimension: Somliga deltagare ska genom elektroder i hjärnan bli styrda av andra. Vem ska styras att gå i säng med vem? Vem kommer att försöka göra motstånd mot sin fjärrkontrollant och signalerna från elektroderna som ligger inbäddade i skallbenet? Vilka intriger kommer att uppstå mellan dem som har styrenheterna i sina händer? Och de handlingar som de radiostyrda personerna utförde, var de verkligen styrda i just de laddade (aggressiva eller porriga eller mobbinginriktade) ögonblicken? Var Lisa styrd när hon slickade Niklas bröstvårta vid poolkanten eller var det hennes egen vilja? Tittarna kan få ringa in och gissa och den som gissar rätt vinner pengar! Vem bland de fjärrstyrda deltagarna kommer att vara först med att få ett psykiskt sammanbrott när hon eller han märker att de egna handlingarna känns främmande för dem själva? Slå vad med dina närmaste i TV-soffan! Spänningen kommer att vara olidlig. Reklamintäkterna kommer att forsa in. Och ännu en samling utmärkta mänskliga förebilder kommer att bombardera tittarnas näthinnor och tränga sig in i deras hjärnor.

Med utvecklingen inom neurovetenskapen följer också en kemisk sida, neurokemin. Den får vi inte glömma. De intelligens- och prestationshöjande drogerna är på väg att lämna sf-litteraturen och på allvar träda in i verkligheten.

Under min studietid kom jag i kontakt med ett gäng läkarstuderande där några av dem gärna peppade upp sin mentala uthållighet inför tentaläsningen med lite amfetamin. En flickvän till en av dessa blivande läkare var en gammal kompis till mig och hon fick lite av detta fantastiska preparat för att kunna hårdplugga inför en tenta i juridik som hon skulle ha två dagar senare.

Efter tentan berättade hon för mig att amfetaminet fått hennes puls att rusa iväg och istället för en intensiv koncentration böjd över sina böcker och anteckningar ägnade hon fem timmar åt en ångestattack som aldrig verkade klinga av. Det var som om amfetaminet startat upp ångestmotorn och höll gaspedalen i botten. Sova kunde hon så klart inte, det var ju inte meningen heller. Men dagen innan tentan föll hon ihop av utmattning och sov i nästan ett dygn och vaknade lagom en två timmar innan det var dags att sätta sig i skrivsalen. Hon körde på tentan och efter den upplevelsen nöjde hon sig med starkt kaffe och lite bättre framförhållning.
Angst

Amfetamin finns säkert fortfarande på marknaden för den studerande som är intresserad. Men nu är det mer poppis med ADHD-mediciner som Ritalin och Concerta. Visserligen är de släktingar till amfetaminet — moderna, förfinade varianter om man så vill. De som tar preparaten, psykostimulantian, får en förhöjd kapacitet jämfört med dem som väljer en termos kaffe. (Givetvis kan man ta både och, för säkerhets skull!). Och vem blir förvånad över att höra att läkemedelsbolagen undersöker de gynnsamma kognitiva effekterna av preparat som tagits fram för behandling av Alzheimers och andra hjärnbaserade åkommor? Lyckas de isolera de positiva effekterna, då dröjer det inte länge förrän det dyker upp nya preparat på marknaden, minnesförstärkare blandat med prestationshöjande, riktat till de som har förmåga att betala.

Ja, betala lär man nog få göra. Individer med mycket pengar kommer att kunna köpa sig extra kapacitet från sin privatläkare eller från illegala källor. Den som inga pengar i massor har, han får inte bara gå med rumpan bar, utan också nöja sig med multivitaminer, rosenrot, ginko biloba, kaffe, te och så vidare och finna sig i att ändå förbli lite dummare än de andra. Materiella klyftor kompletteras med kognitiva.

Hur kommer samhället egentligen att ställa sig till sådana kapacitetshöjande droger? Om de inte har alltför svåra bieffekter eller ger upphov till ett beroende som på något sätt späder på sjukvårdskostnaderna, så kanske det inte finns så mycket att invända emot.

Om vi bara låtsas att sådana preparat blir allmän egendom, för att myndigheterna anser det vara riskfritt och i längden gynnsamt, och alla medborgare får samma dos, då blir alla lite smartare, men de ursprungliga, individuella skillnaderna i intelligens och minne kommer att kvarstå. Och vem vill acceptera det? Det gäller ju att alltid vara på topp. Precis som företag och koncerner gör sitt yttersta för att inte bara gå med vinst utan också vinstmaximera, så kommer även en kognitiv vinstmaximering i slutänden att gälla.

Ett mer realistisk perspektiv är att det bara blir en liten klick av mänskligheten som får del av dessa preparat och därmed förhöjd intelligens. Och även om så blir fallet, är det inte möjligt att vi alla trots allt tjänar på det i längden? Kanske kan de med sina förstärkta intellekt tänka ut en väg bort från de yttre hoten som jag nämnde inledningsvis? Kanske lyckas de äntligen skapa den där underverksmaskinen som Professor Baltazar använder för att fånga upp lösningen på alla problem i sitt provrör…

Brain Candy

Fast troligtvis blir resultatet bara en elit som blir ännu skickligare på att se om sitt eget hus och som skiter i de icke-medicinerade trögskallarna. Men det är väl bara jag som är lite svartsynt och som läst Du Sköna Nya Värld en gång för mycket. En medvetanderevolution lär det i alla händelser bli, för den har redan börjat. Så dra på er aluminiummössorna, för här kommer framtiden!